Oppussing bad
Bathroom details clean white basin with shower tiling behind

Planer om å pusse opp badet – usikker på hvilke krav som gjelder?

En ting er sikkert – det kan fort bli kostbart om man ikke gjør det riktig. Våtromssikring er første og siste bud når der gjelder oppussing av bad. For våtrom, det vil si badet, toalettet, vaskerommet eller kjøkkenet gjelder egne krav som skal sikre rommet mot skader og lekkasjer – kravene står beskrevet i Tek 17.

TEK17 stiller flere krav som er relevante for våtrom. Blant annet skal våtrom prosjekteres og utføres slik at det ikke oppstår skade på konstruksjoner og produkter på grunn av bruksvann, vannsøl, lekkasjevann og kondens. Bruksvann fra for eksempel badekar og dusjkabinett blir ofte ført i eget rør til et avløp, og da er normalt kravet ivaretatt om at bruksvann fra badekar/dusjkabinett skal ledes bort. Men i tillegg er det presisert i TEK17 at lekkasjevann skal ledes til sluk. Dette innebærer at lekkasjevann fra for eksempel badekar og dusjkabinett skal ledes til sluk. For å sikre dette må det normalt prosjekteres med fall til sluk på selve gulvet under badekar/dusjkabinett. Les mer om disse kravene i denne artikkelen.

Når TEK17 er oppfylt finner du en nyttig sjekkliste under her:

  1. Velger du et håndverkerfirma til å utføre oppussingen – sjekk alltid tidligere kundereferanser
  2. Foreta en befaring med firmaet før de utarbeider tilbudet til deg – be om tilbud fra flere
  3. Lag en skriftlig avtale over ønsket utført arbeid – du finner standardkontrakt her
  4. Be om rask tilbakemelding dersom det er tilleggsarbeid du ikke var klar over – avtal så disse skriftlig
  5. Foreta sluttbefaring med håndverker når dere er i mål med oppussingen – bestill evt. en takstmann for Uavhengig kontroll
  6. Be om dokumentasjon og kvitteringer på alt som er utført
  7. Lagre dokumentasjon og kvitteringer i Boligmappa.no
  8. Oppstår det problemer i etterkant kontakt gjerne Fagrådet for våtrom for tips og råd eller en Godkjent våtromsbedrift innen takst.

Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med oppussingen!