Bilde av Arnt Michaelsen
Takstingeniør Arnt Michaelsen MNT

Kaldere tider – hvordan opprettholde et sunt inneklima?

Et sunt og friskt inneklima er ønskelig enten man bor i ny eller gammel bolig. Ingen ønsker fukt, mugg og sopp i boligen, ei heller for tørt inneklima. Hva må til for å opprettholde et godt inneklima når det er kjøligere ute? Vi har spurt vår takstmann Arnt Michaelsen om hans anbefalinger for dette:

Hva er dine viktigste råd i det daglige for å opprettholde et godt inneklima?
Det viktigste rådet jeg kan gi er å lufte godt, gjerne tre ganger à fem minutt om dagen – dersom du har mulighet for det. La lufteventiler stå litt på gløtt, ikke lukk dem helt igjen. Tørker du klær innendørs, gjør dette helst på et våtrom, med mekanisk vifte – la gjerne denne stå på hele døgnet. Dersom du ikke har anledning til å tørke klær på et våtrom, sørg for at et vindu står åpent, eller at det luftes godt i det aktuelle rommet.

Hva med mugg/sopp dannelser bak møbler osv – hva kan man gjøre for å unngå dette?
Det kan fort oppstå mugg/sopp bak sofa, senger osv. som plasseres mot yttervegg. For å unngå dette bør man ha litt avstand til veggen, legg gjerne en liten list langs gulvet bak sofa, seng, kommode e.l. slik at de får noen centimeters klaring med luft til veggen.

Når luften blir veldig tørr innendørs – hva gjør man med det?
Det aller enkleste rådet er å sette en skål med vann på radiatoren eller oppå vedovnen, er det virkelig ille – kan du investere i en luftfukter.

Til slutt – har du noen gode råd for vedfyring – hva er mest økonomisk og best for inneklimaet?
Landsforeningen for Hjerte Lungesyke (LHL) har utarbeidet gode råd for sunn vedfyring – rådene deres finner du her