Skadedyr i bolig

Hvordan unngå skadedyr i hus og hytte?

Alle hus og hytter kan få besøk av skadedyr. Både rotter og mus er vanlige skadedyr i Norge, og kan gjøre stor skade. De presser seg inn gjennom bittesmå åpninger – på størrelsen med et nøkkelhull. De kan gjemme seg i vegger og tak og det kan bli et stort problem med lukt, avføring og risiko for smitte. Hvis du ikke behandler angrep med en gang kan det fort bli verre, og det er en stor belastning for de fleste.

I naturnære strøk på hytter er det ofte mus som er det største problemet, mens i byer og mer urbane strøk er rotter vanligere. Både mus og rotter trekker innendørs når det begynner å bli kaldere ute, og risikoen for angrep er derfor størst når det trekker mot høst og vinter. Mus og rotter kan selvfølgelig fanges og bekjempes, men det aller beste er å hindre at de kommer seg inn. Det kan fort bli kostbart når de kommer seg inn i vegger og tak. Bruk derfor sommeren til å kontrollere og tette huset.

Her er noen forebyggende tiltak du kan gjøre for å unngå skadedyr:

  • Ikke ha stabler med materialer eller søppel liggende inntil huset/hytten, hold det rent og ryddig rundt eiendommen.
  • Ikke plant busker og trær helt inntil fasaden, så unngår du at de klatrer opp på taket og går inn i hus/hytte.
  • Husdyr som kaniner og høner som mates i bur utvendig, tiltrekker seg skadedyr.
  • Ha tett lokk på søppelspannet og kompostbingen, dette gjør at de ikke klarer å skaffe seg mat.
  • Ta en runde rundt huset og tilse at det ikke er noen åpninger på vegger, ventiler eller karmer, tett i så fall disse med finmasket netting. Tett hull i bakken langs grunnmuren.
  • Kontroller lufterøret fra bad til tak, rotter og mus klatrer høyt og hopper langt – hvis det ikke er tett på taket, kan de også komme inn denne veien.
  • Rotter liker seg godt i kjellere og hvor det er fuktig, sørg for at de ikke finner veien inn gjennom kjellervindu, og se til at rørgjennomganger kjøkken og bad er tette.
  • Ikke kast mat eller olje i sluken på kjøkkenet eller i toalettet, rotter er gode svømmere og kan komme seg opp gjennom kloakkrøret. Oppbevar mat og matrester i tette beholdere. Dette gjelder også dyrefôr.

Våre takstmenn finner ofte spor etter gnagere i forbindelse med Tilstandsrapporter  – dette kan gjøre det vanskelig å selge boligen. Vi anbefaler at du gjør forebyggende tiltak for å unngå problemet. Ta gjerne kontakt med oss om det er noe du lurer på – post@takst-team.no

Vil du vite mer om forebygging av skadedyr – her finner du en utfyllende artikkel om saken.